fredag 22 januari 2010

Kom igång med HTML5

Låt oss ägna en stund åt HTML5.

HTML, XHTML eller XML?

Börja med att snabbt studera vad Wikipedia säger om HTML5.

HTML eller XHTML? HTML eller XML? Många är kallade att diskutera men få (någon?) har svaret. WHATWG startades av en grupp individer som var missnöjda med W3C's fokus på XHTML och brist på fokus på HTML. Numer jobbar W3C och WHATWG tillsammans för att skapa HTML5. Gruppernas hemsida, gör ett snabbt besök på dem.


För att förstå vad som driver utvecklingen av HTML så läser vi FAQ:en från WHATWG. Ägna 10 minuter åt detta. Det är väl värda minuter. Dokumentet ger oss en insikt i HTML5 men även hur utveckling av webbstandarder drivs.

HTML5 resurser

De båda grupperna WHATWG och W3C samarbetar och jobbar på samma dokument som är HTML Draft. Studera draften översiktligt för att se vad det innehåller och hur det är strukturerat. Betrakta det som en referensmanual. Referensmanualer är bra.


Det finns en spec som beskriver skillnaderna mellan HTML4 och HTML5. Läs igenom det för att bilda dig en uppfattning om de stora skillnaderna mellan HTML4 och HTML5.


W3Schools hjälper oss med en snabb överblick av HTML5. Där ser du snabbt vilka nya element som finns och vilka som tagits bort.


Det finns en tidig validator till HTML5. Testa gärna dina webbsidor i den.


Detta räcker för att guida oss på vår väg till HTML5. Via följande länk kan du testa en HTML5 validerad applikation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar