onsdag 14 april 2010

Kursklustret, i vilken ordning skall jag läsa kurserna?

(till översikt av kurskluster db-o-webb)
Samtliga kurser (htmlphp, oophp, dbwebb1 och dbwebb2) går varje termin (höst och vår) på kvartsfart (25%). I princip kan man säga att kurserna går kontinuerligt.
Det finns en rekommenderad studieplan men inga fasta deadlines, bortsett från de fasta datum då kurserna examineras. Det finns alltså en klar möjlighet för studenten att själv lägga upp sin plan för genomförande av dessa kurser.
Nedan följer några exempel på hur du som student kan ta dessa kurser.

Läs dem i ordning, en efter en
Ta en kurs per termin och läs dem på kvartsfart (ca 10 studietimmar per vecka). Börja med htmphp och fortsätt därefter med oophp, dbwebb1 och dbwebb2. I den ordningen. Inga konstigheter.

Läs snabbare, två kurser per termin
Ta två kurser per termin (ca 20 studietimmar i veckan). Börja då med att läsa htmlphp och oophp. Beroende på dina förkunskaper så kan du läsa dessa parallellt. Om du känner dig osäker så är det säkrast att först läsa htmlphp och sedan fortsätta med oophp. Låt dina egna förkunskaper styra. Är du osäker så är det helt ok att påbörja kurserna parallellt och bestämma dig senare.

Nästa termin kan du fortsätta med dbwebb1 och dbwebb2. Här måste du dock först läsa dbwebb1 innan du kan påbörja dbwebb2 som är en direkt fortsättning på dbwebb1.

Ge mig allt på en gång, tre eller fyra kurser per termin
htmlphp och oophp går att läsa parallellt. Dessa kurser går även att läsa parallellt med dbwebb1. Du kan alltså läsa samtliga dessa tre kurser parallellt och därefter fortsätta med dbwebb2.

Kan jag bli antagen med tanke på förkunskapskraven?
htmlphp har inga specifika förkunskapskrav eller antagningsberoenden till de andra kurserna.

För oophp gäller samma sak. I praktiken så har det visat sig att det underlättar med viss kunskap i php, eller allmänna kunskaper i programmering och/eller allmänna kunskaper i html och html-formulär. htmlphp-kursen ger en del av dessa kunskaper. Arbetslivserfarenhet brukar också underlätta en hel del. Vanlig hederlig studiedisciplin löser mycket.

dbwebb1 har oophp-kursen som förkunskapskrav (alternativt 15hp i programmeringskurser/objektorienterad modellering/databaser). Det räcker att vara antagen till oophp för att kunna bli antagen till dbwebb1. Det är ett specialfall för detta kurskluster.

dbwebb2 har dbwebb1 som förkunskapskrav. Det räcker att vara antagen till dbwebb1 för att kunna bli antagen till dbwebb2. Även detta är ett specialfall för detta kurskluster.

Sammantaget innebär detta att du, endast med grundläggande behörighet, kan bli antagen till htmlphp och oophp. Därmed kan du också bli antagen till dbwebb1 och därmed kan du även bli antagen till dbwebb2. Till en och samma termin.

Sen är det upp till dig att klara studierna, men det är helt ok att bli antagen till och läsa dessa kurser inom ramen av en termin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar