fredag 28 januari 2011

Att skriva en bra redovisningstext

(till översikt av kurskluster db-o-webb)

Hur skriver man en bra redovisningstext?

Redovisning av varje kursmoment
Varje kursmoment redovisas genom att studenten skriver en text och reflekterar över sin insats och resultatet från kursmomentet. Texten omfattar ca 15 meningar eller mer. Det viktiga är att ge läsaren, dvs  lärare och andra studenter, en inblick i hur du lyckades när du genomförde kursmomentet.

Vad tycker du är en bra text?
Ta reda på vad du själv tycker genom att läsa de andra studenternas texter. Fundera på vilka texter du tycker är bra, de texter som ger dig ett utbyte, en behållning. Lär dig av dessa texters struktur och formuleringar.

Via följande länk kan du se olika exempel på redovisningstexter. Studera dem gärna.
http://dbwebb.se/text/example

Vad anser läraren?
Läraren vill få en inblick i hur du lyckades med kursmomentet. En beskrivning av dina vedermödor räcker långt. Fokus på uppgiften, vad var svårt och vad lärde du dig.

Vissa lärare har kan ha en bestämd syn på vad som gör en bra text. Läs följande dokument för att få inblick i hur en lärare kan fundera när han läser din text.
http://dbwebb.se/text/howto
Betygsättning
Redovisningstexterna på din me-sida används som en grund för betygsättning. Läs de exakta formuleringarna kring betygsättningen i följande dokument: http://dbwebb.se/grading.

Följande är kopierat från ovanstående dokument 2011-01-28.

För att få godkänt skall texterna uppfylla följande:
 "Redovisningarna är kompletta och ger en god bild av att studenten har förstått de olika övningarna. Studenten har förmåga att reflektera över innehållet i övningarna. "
För att få möjlighet till ett bättre betyg, väl godkänt, skall texterna uppfylla följande:
"Redovisningarna är kompletta, väl strukturerade och insiktsfulla. Via redovisningarna ger studenten en utomordentligt god bild av att förstå övningarna och dess innebörd. Studenten har mycket god förmåga att reflektera över kursmomenten, deras innehåll och sitt eget lärande."

1 kommentar:

  1. Finns det en övre gräns för texten?

    15 meningar är en nedre gräns, följer man inte den så får man ofta kommentaren "Dina redovisningstexter är i kortaste laget". Finns det en övre gräns? Ja, det finns det nog, men vi brukar inte påpeka det. Om någon vill skriva längre texter så är det ok. Huvudsaken är att det är bra texter. Om texterna är för långa så finns alltid risken att läsaren "tröttnar" och hoppar vidare till nästa text. Min känsla är att texter upp till 30-40 meningar kan vara okey.

    SvaraRadera